Bydlení pro rodiny

Jako podnikatel rád tvořím, všímám si příležitostí a měním myšlenky ve skutečnost. Neberu, že něco nejde. Naopak věřím, že vše má řešení a když si nevím rady, překážka se pro mě stává výzvou. Zábřeh je moje milované rodné město, a proto se chci podílet na tom, aby se nám tady žilo lépe. Věřím, že společnými silami docílíme toho, aby v Zábřehu vše ladilo, tak jako by tomu mělo být ostatně i v muzice.

Protože v poslední době s rodinou řešíme bydlení, tak vím, jaký je to tady problém. Nastal nejvyšší čas začít téma aktivně řešit a jít naproti možnostem a potenciálu, který město má. Měli bychom vytvořit nabídku pro mladé lidi, kteří už nechtějí žít v nájemních bytech, ale chtějí bydlet po svém a ve svém. Mnozí z kamarádů a známých mi stále dokola opakují: „V Zábřeze není kde stavět. Když ve městě nejsou volné byty ani pozemky pro rodinné domy, nezbývá nám, než utéct do okolních vesnic, kde připravit pozemky umí. Udělejte s tím něco!“

A mají pravdu. Důkazem toho je dlouhodobě klesající počet obyvatel. Zatímco v roce 1991 měl Zábřeh 15 tisíc obyvatel, tak loni klesl jejich počet na 13,3 tisíce.

Začal jsem se proto sám tímto problémem zabývat a zjistil, že možnosti v Zábřehu jsou, ale radnice je neřeší. Musíme aktivně komunikovat s majiteli pozemků jako například v areálu původní Perly nebo v lokalitě Krumpach, kteří mají už vypracovány plány jak k výstavbě bytových jednotek, tak k prodeji pozemků pro rodinné domy. Je třeba se zajímat, v jakém stavu jsou jejich záměry, zda je mají v plánu naplnit a kdy. Podle výsledku jednání se pak město rozhodne, zda je potřeba situaci řešit vlastní cestou, nebo ne. Konzultoval jsem s místními architekty potenciální místa k výstavbě na pozemcích města a z vlastní iniciativy jsem nechal zpracovat vizualizace a situační plány, jak by mohly vypadat bytové domy v lokalitách, jako je například ulice Postřelmovská a Smetanova. Je to jedna z našich prvních vizí, jak podpořit bytovou výstavbu v Zábřehu.

Vít Komárek

Učitel hudebních nástrojů na ZUŠ Zábřeh, jednatel IT firmy a reklamní agentury, člen rady města, otec, sportovec a vášnivý muzikant. Vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze. Aktivně působí jako trumpeťák v několika místních kapelách. Je spolupořadatelem nejedné zábřežské kulturní akce, například Notování Zábřehem, Jazz in Hall nebo Koule fest. S radostí podporuje i další místní kulturní a sportovní akce. Víťa je veselý člověk, který si rád užívá života a plní si své sny. A několik snů má schovaných i pro Zábřeh.