Důstojné bydlení pro naše seniory

Počet seniorů roste v celé republice a stárne i Zábřeh. Průměrný věk obyvatel našeho města se zvýšil z 37,8 let v roce 2001 na bezmála 44 let v roce 2021. Ne všichni senioři mají to štěstí prožít podzim svého života ve vlastním domě nebo bytě, hlavně kvůli zdraví, financím nebo z rodinných důvodů.

Zábřeh by se měl na tuto situaci připravovat a aktivně ji řešit. Věděli jste, že čekací doba na místo v domově pro seniory se u nás pohybuje okolo deseti let? Proto potřebujeme co nejdříve vybudovat nový domov pro seniory, který nám tu už dlouhá léta chybí. Je pro nás důležité, abychom seniorům ze Zábřeha a přilehlých obcí zajistili dostupné a důstojné bydlení, ve kterém se budou cítit jako doma. Právě dnešní senioři dali našemu krásnému městu kus svého života a my bychom jim to teď měli vracet.

Možná někdo namítne, že projekt na vybudování domova pro seniory v bývalé ZUŠ na Sušilově ulici se připravuje. Jenže! Už teď je jasné, že plánovaná kapacita o dvaceti jednotkách nebude stačit a vzhledem k rostoucímu procentu seniorů v populaci bude brzy situace ještě závažnější. Vždyť nyní se počet žadatelů pohybuje stabilně kolem 250 osob, přičemž zhruba 50 z nich potřebuje bydlení akutně. Proto budeme usilovat o urychlení plánované výstavby na ulici Sušilova a zároveň iniciujeme výstavbu dalšího a většího domova. Chceme, aby se město dokázalo postarat o všechny seniory, kteří to potřebují.

Mimochodem, další výhodou vybudování domovů pro seniory bude také vznik nových pracovních míst, která nabídnou zaměstnání například absolventům zábřežské Střední školy sociální péče a služeb.

Anita Zieglerová

Po studiích na zábřežském gymnáziu nyní dokončuje magisterský obor na právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V předchozím volebním období byla členkou legislativní komise Rady Olomouckého kraje. Ráda se kochá architekturou velkých měst, ale zároveň zbožňuje přírodu a její krásy. Je velkou milovnicí zvířat. Ve volném čase cestuje a poznává nové kultury. Anita chce pomoci k tomu, aby lidé v Zábřeze žili spokojeně a nic jim tu nechybělo.