Ekologický a čistý Zábřeh

Jako milovník přírody a přirozeného pohybu na čerstvém vzduchu se často procházím Zábřehem a jeho okolím. Užívám si krásu naší Zábřežské vrchoviny a vždy si při svých procházkách říkám “jsem ráda, kde žiju”. A to je jeden z důvodů, proč mi na našem městě záleží. Co mě však mrzí, je množství odpadu, který produkujeme a bohužel s ním i špatně nakládáme. Proto se chci osobně zasadit o “ekologický a čistý Zábřeh”.

Odpadové hospodářství je významným tématem současnosti. Je třeba se problémem zabývat a hledat moderní způsoby, jak s odpady nakládat.

Třídění není žádná novinka a většina z nás v rámci možností odpad separuje. Jsme na dobré cestě, ale to neznamená, že bychom měli v této snaze polevit, právě naopak. Málokdo například ví, že za komunální odpad platí město stále více peněz, ale za správně vytříděný plast naopak zaplaceno dostává. Pokud tedy budeme poctivě třídit, ušetříme a nebude nutné zvyšovat poplatky za odpad.

Kromě domácností je důležité se podívat i do frekventovaných ulic města, kde bohužel nenajdeme (kromě jedné výjimky) žádné pouliční koše na tříděný odpad, což je pro mě v dnešní moderní době nepochopitelné. Město přece musí jít v tomto příkladem, a ne naopak. Chtěla bych situaci řešit a změnit. Umístění většího počtu nádob na tříděný odpad určitě prospěje také k větší čistotě města. 

Dalším tématem, které mě mrzí, jsou nevzhledná třídící kontejnerová hnízda a povalující se odpadky kolem nich. Vzhledem k tomu, že tato “odpadková království” se nejčastěji nachází v blízkosti našich domovů, zaslouží si řešení a kultivaci v celém městě.

Chceme zajistit, aby se při revitalizaci sídlišť nebo částí města kontejnery umísťovaly do země. Umožní to až třikrát zvýšit jejich kapacitu, nezaberou tolik místa a budou hezčí. V lokalitách, kde to není možné, navrhneme doplnění přístřešků nebo krytů stávajících kontejnerových hnízd, například s plazivou zelení, aby lépe zapadly do krajiny. Chtěli bychom také dohlédnout na pravidelné úklidy kolem kontejnerů a košů v celém městě.

Tereza Krobotová

Učitelka na základní škole bere výchovu a vzdělávání dětí jako své životní poslání. Od mládí se věnuje hudbě, hraje na lesní roh a je aktivní členkou souboru Trubači Zábřeh. Když jí zbyde čas, pracuje na zahrádce, kde pěstuje všechno možné. Ráda vyráží na horské túry, miluje Jeseníky a Zábřežskou vrchovinu. Ze všeho nejraději Tereza tráví čas s rodinou, která je pro ni vším.