Šikovní lidé, chytré město

Nezbytnou součástí moderního Zábřeha musí být chytré technologie, které přinášejí ulehčení a automatizaci v mnoha oblastech spojených s chodem a správou města. Aktuálně se chceme zaměřit na technologie, které pomohou řídit a snížit spotřebu energií v městských budovách. Od radnice přes kulturák a tělocvičny až po školy a školky. V době šíleně rostoucích cen energií je nutné zvážit možnosti vybavení městských budov obnovitelnými zdroji, například solárními panely, které mohou zároveň napájet dobíjecí stanice na elektromobily, elektrokola a elektrokoloběžky nebo pomoci s vyhříváním vody pro plavecký bazén. Na zajištění obnovitelných zdrojů vypsal stát dotace, které může město využít. Ale hlavně aplikací těchto zdrojů snížíme provozní náklady. 

Nově budovaná parkoviště plánujeme vybavit chytrými informačními tabulemi a mobilní aplikací, aby řidiči věděli, kde je volno. 

V Zábřeze máme přibližně 80 procent starého osvětlení, které je potřeba nahradit za moderní a úsporné LED lampy. Ty svítí přesně tam, kde je potřeba a jejich intenzita se dá regulovat, což přinese nejen snížení nákladů, ale i takzvaného světelného smogu.

Při revitalizaci městských prostranství musíme na nové moderní možnosti myslet a zapojit je do budoucích plánů. Například přípravou na položení optické sítě, případně elektrických rozvodů pro propojení městských budov v rámci sdílené energetiky.

Chceme také připravit pro lidi funkční a přehlednou aplikaci, která umožní například rezervaci času jednání na úřadech, úhradu městských poplatků nebo zjištění volných míst na parkovištích i s možností úhrady parkovného. 

Aleš Valnoha 

Spolumajitel rodinné cestovní kanceláře a průvodce vojensko-historických zájezdů. Volný čas věnuje hlavně své rodině. Při procházkách a výletech vymýšlí, co by se dalo v Zábřeze změnit nebo vylepšit. Mezi Alešovy koníčky patří cestování a fotografování. Rád se věnuje práci se dřevem a DIY („Udělej si sám“). Když mu zbude čas, tak renovuje svoje motocykly a mopedy.